Niestety należę do osób, które nie tolerują glutenu. W dzisiejszych czasach jest on składnikiem wielu produktów, ale myślę,że najtrudniej było mi zrezygnować z chleba.
Gluten ,jak z badań wynika ma negatywny wpływ na organizmy,które go całkowicie przyswajają.
Sądzę,że osoba,która dba o zdrowie, także powinna go ograniczyć.
Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście i przedstawie wam moją wersje zdrowego,pysznego, bezglutenowego chlebka :)
podstawowy składnik: mąka BEZGLUTENOWA (możecie ją bez problemu dostać w większych sklepch, np TESCO
Składniki:
- szklanka mąki bezglutenowej (bez różnicy jakiej, ja akurat użułam ryżowej)
- pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- przyprawy (według preferencji)
- pół szklanki zmielonego siemienia lnianego
1.Wszystkie sypkie składniki dodać do jednej miski
2. Dolać wodę i olej i mieszać do uzyskania takiej konsystencji
3. Posmarować grilla (może być także zwykła patelnia) oliwą z oliwek i grillować aż do uzyskania brązowiutkiego koloru.
Możecie go jeść jako zwykłą przekąskę, traktować jak chleb..zależy od waszego upodobania :)
Chlebek jest bardzo zdrowy, nie zawiera szkodliwej dla zdrowia pszenicy a dodane zioła, przyspieszają pracę jelit :)
SMACZNEGO !
/Vica
Jestem bardzo ciekaw jaka jest różnica w smaku ale tego to się dowiem jak sam upiekę :-)
OdpowiedzUsuń