wtorek, 10 grudnia 2013

GLUTEN FREE


  Niestety należę do osób, które nie tolerują glutenu. W dzisiejszych czasach jest on składnikiem wielu produktów, ale myślę,że najtrudniej było mi zrezygnować z chleba.

  Gluten ,jak z badań wynika ma negatywny wpływ na organizmy,które go całkowicie przyswajają.
Sądzę,że osoba,która dba o zdrowie, także powinna go ograniczyć.

  Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście i przedstawie wam moją wersje zdrowego,pysznego, bezglutenowego chlebka :)


      podstawowy składnik: mąka BEZGLUTENOWA (możecie ją bez problemu dostać w większych sklepch, np TESCO


Składniki:
  • szklanka mąki bezglutenowej (bez różnicy jakiej, ja akurat użułam ryżowej)
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy (według preferencji) 
  • pół szklanki zmielonego siemienia lnianego 


1.Wszystkie sypkie składniki dodać do jednej miski


2. Dolać wodę i olej i mieszać do uzyskania takiej konsystencji


3. Posmarować grilla (może być także zwykła patelnia) oliwą z oliwek i grillować aż do uzyskania brązowiutkiego koloru.


Możecie go jeść jako zwykłą przekąskę, traktować jak chleb..zależy od waszego upodobania :)
Chlebek jest bardzo zdrowy, nie zawiera szkodliwej dla zdrowia pszenicy a dodane zioła, przyspieszają pracę jelit :)

SMACZNEGO !



/Vica




1 komentarz:

  1. Jestem bardzo ciekaw jaka jest różnica w smaku ale tego to się dowiem jak sam upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń

Nawigacja