niedziela, 14 grudnia 2014

Dieta Rozdzielcza

Grupa białkowa: białka pochodzenia zwierzęcego (wszelkiego rodzaju mięsne produkty) ryby (posiadają duży zasób białka) kurze jaja mleko i jego przetwory rośliny strączkowe (np. fasola, soja, ciecierzyca, soczewica) 

Grupa wędglowodanowa: produkty zbożowe: pieczywo, płatki śniadaniowe ziemniaki ryż makarony słodycze: między innymi ciasta, cukierki, kukurydza czy też cukier w czystej postaci 

Grupa naturalna: warzywa, z wyłączeniem ziemniaków i kukurydzy liczne owoce nasiona, czyli orzeszki i pestki soki z warzyw i owoców czysta woda tłuszcze, z wyjątkiem tłuszczów utwardzanych i białych wysokoprocentowe czyste alkohole.

 Posiłki, które przygotowuje się, stosując dietę rozdzielną, powinny być kompowane z dwóch grup, aby mogły dostarczyć nam odpowiednich składników. Podczas diety można również stosować równego rodzaju ćwiczenia. Nie trzeba tak jak w przypadku diety 1000 kalorii, ograniczać wysiłku fizycznego. Ćwiczenia, które pomogą utrzymać linię to m.in. aerobic, fat burning, step, aqua aerobic, dance aerobic, bosu (balansowanie na miękkiej poduszce), pilates, joga oraz body pump (ćwiczenia z lekką sztangą przy muzyce). Dla odważnych wymyślono także pole dance, czyli sportowy taniec na rurze. Menu diety rozdzielnej: Przy układaniu menu diety rozdzielnej, należy zaplanować przynajmniej trzy posiłki dziennie. Jeśli w tym czasie pojawi się chęć sięgnięcia po przekąskę – można spokojnie zaspokoić ją owocem. W diecie rozdzielnej trzeba unika/ć produktów, które łączą w sobie tłuszcze i cukry, czyli wszystkich słodyczy, ciast i chipsów. Zdrowe tłuszcze, jak wysokiej jakości oleje i oliwę, w niewielkich ilościach (na przykład łyżka oliwy do warzyw) można łączyć z węglowodanami. Unikamy kukurydzy i ziemniaków, bo mają dużo cukru. 

DZIEŃ I • Śniadanie jogurt naturalny z owocami i cynamonem zielona herbata bez cukru • Drugie śniadanie kefir i pomidor • Obiad szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki pokropiony odrobiną oleju surówka z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku • Kolacja omlet z dwóch jajek, z serkiem homogenizowanym naturalnym, chrzanem, łososiem wędzonym i pomidorem, posypany koperkiem 
DZIEŃ II • Śniadanie owsianka na wodzie z orzechami i tartym jabłkiem napar ziołowy • Drugie śniadanie opakowanie serka homogenizowanego naturalnego z pokrojonym w kostkę ogórkiem, czosnkiem i koperkiem lub szczypiorkiem • Obiad ryba pieczona w folii, gotowany brokuł, sałata z sosem winegret • Kolacja makaron gotowany al dente z duszonymi warzywami, np. bakłażanem i pomidorami z czosnkiem i bazylią 
DZIEŃ III • Śniadanie omlet z jogurtem naturalnym i owocami • Drugie śniadanie tuńczyk z puszki w sosie własnym i pomidor • Obiad ryż z podduszanymi warzywami na sposób azjatycki (z czosnkiem, imbirem i sosem sojowym) • Kolacja sałatka z grillowanym kurczakiem 
DZIEŃ IV • Śniadanie – shake z owoców i jogurtu naturalnego • Drugie śniadanie – wędzona makrela z warzywami • Obiad – schab z grilla, gotowana fasolka szparagowa i sałatka z pomidora z jogurtem i cebulką • Kolacja – jajka gotowane na twardo z ser- kiem homogenizowanym natu- ralnym, chrzanem, łososiem wędzonym i warzywami, kilka plasterków szynki 
DZIEŃ V • Śniadanie deska serów, kilka plasterków dowolnej wędliny, jajko na twardo, warzywa • Drugie śniadanie jabłko starte z gotowanym brązowym ryżem i cynamonem, herbatka owocowa • Obiad makaron w sosie pomidorowym z cebulką, czosnkiem i bazylią (sos można zrobić z niesłodzonego przecieru lub zmiksowanych pomidorów z puszki) • Kolacja twaróg ze szczypiorkiem, sałatka z ogórka, papryki i pomidora 
DZIEŃ VI • Śniadanie owsianka na wodzie z borówkami amerykańskimi lub jagodami, zielona herbata • Drugie śniadanie shake owocowy z jogurtu naturalnego lub maślanki • Obiad zupa pomidorowa przecierana, gotowana na włoszczyźnie, drobny makaron gotowany al dente • Kolacja sałatka grecka (pomidor, sałata, ogórek, ser feta, odrobina oliwy z oliwek) 
DZIEŃ VII • Śniadanie chudy twaróg ze szczypior- kiem, pomidor, ogórek, papryka • Drugie śniadanie wędzone udko z kurczaka z sałatą i warzywami • Obiad karkówka z grilla, z sosem musztardowym na jogurcie, pieczone na grillu warzywa skropione oliwa • Kolacja sałatka z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawiona oliwą, sokiem z cytryny i musztardą
DZIEŃ VIII • Śniadanie owoce z naturalnym jogurtem • Drugie śniadanie grillowana cukinia z żółtym serem • Obiad leczo z chuda kiełbasa drobiową z niewielka ilością oliwy • Kolacja omlet z dwóch jaj z tuńczykiem i pieczarkami 
DZIEŃ IX • Śniadanie chudy twaróg z niskosłodzonym dżemem • Drugie śniadanie kilka plastrów dowolnej wędliny, ser żółty (100 g), pomidor, ogórek, sok wielowarzywny • Obiad zupa kalafiorowa na włoszczyźnie z greckim jogurtem i wiórkami startego sera żółtego • Kolacja sałatka z tuńczyka, pomidora, papryki i ogórka z łyżką jogurtu i łyżką majonezu 
DZIEŃ X • Śniadanie owsianka na wodzie z tartym jabłkiem • Drugie śniadanie wędzone udko z kurczaka z sałatą i warzywami • Obiad łosoś w sosie koperkowym z puree z kalafiora (kalafiora gotujemy i blendujemy z odrobiną masła i śmietanki, doprawiamy do smaku) • Kolacja makaron gotowany al dente z pomidorkami koktajlowymi i rukolą oraz łyżeczką oliwy i czosnkiem
DZIEŃ XI • Śniadanie ulubiona wędlina, twaróg, jajko na miękko, papryka i ogórek, kawa z mlekiem bez cukru • Drugie śniadanie ryż brązowy gotowany z tartym jabłkiem i cynamonem bez cukru • Obiad pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i serem feta, zapiekana, sałata z sosem winegret, gotowany brokuł • Kolacja twaróg z warzywami, herbata zielona





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nawigacja